Etnisch profileren komt op grote schaal voor

Etnisch profileren komt op grote schaal voor

Blogger gezocht over Etnisch profileren
Intern politierapport Oost-Brabant: Etnisch profileren komt op grote schaal voor.

Gecontroleerd worden door de politie omdat je opvalt door je uiterlijk en afkomst. Etnisch profileren komt structureler voor binnen de politie dan gedacht. De politie worstelt met de aanpak van het probleem. Dat blijkt uit interne politierapporten die Brandpunt vandaag publiceert.

Etnisch profileren komt op grote schaal voor – Intern politierapport Oost-Brabant.

Uit onderzoek van Brandpunt blijkt dat etnisch profileren een structureel en pijnlijk probleem is voor de politie. Ze houden jongeren aan vanwege hun uiterlijk en afkomst. Het zet de verhoudingen op scherp. Wat speelt zich precies af op straat?

Bekijk hier de uitzending

Binnen de Eenheid Oost-Brabant houdt 20% van de agenten regelmatig, vaak of zelfs altijd bepaalde etnische groepen staande omdat hij/zij denkt dat deze groepen eerder bepaalde vormen van criminaliteit plegen. 41% van de agenten geeft toe dat soms te doen. Een kleine minderheid van 14% zegt nooit op basis van etniciteit iemand te controleren. Dat blijkt uit het rapport ‘Ethnic Profiling’, Nationale Politie Eenheid Oost-Brabant’ dat Brandpunt in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (zie rapporten onderaan de pagina).

Mag etniciteit een rol spelen bij aanhouding?
Als aan agenten gevraagd wordt of etniciteit een rol mag spelen bij het aanhouden op straat blijkt dat maar liefst 64 % vindt dat het een gemiddelde tot grote rol mag spelen

Redactie